Credite

Credite

Indiferent de nevoia de finantare pe care o aveti, la Bank Leumi veti gasi oferta potrivita: costuri avantajoase si transpartente, optiuni flexibile de rambursare si asistenta pas cu pas.

Principalele credite sunt:

 • Investitii imobiliare
  • Prima Casa
  • Achizitie (teren sau locuinta)
  • Constructie
  • Amenajare
  • Pachetul pentru casa COMPLET
 • Consum
  • Nevoi personale cu ipoteca
  • Excelsior – credit pentru MBA
  • Auto
  • Overdraft
  • Carduri de credit

Bank Leumi va asigura transparenta privind evolutia costurilor dumneavoastra, prin conexarea tuturor dobanzilor la indicii de referinta publicati de Banca Nationala si alte institutii similare si care fluctueaza in functie de evolutia pietelor financiare. Pentru credite puteti alege sa rambursati fie prin rate egale, fie prin anuitati.


Inainte de a contracta un credit…

Ne dorim sa venim in sprijinul dumneavoastra cu informatii relevante, clare si asistenta de specialitate care, impreuna, sa contribuie la cresterea accesului la educatia financiara si, pe termen lung, sa contribuie la o creditare responsabila si la preintampnarea problemelor financiare. In acest sens, va punem la dispozitie mai jos o serie de informatii utile pe care va recomandam sa le cititi inainte de a contracta un credit.


Intrebari frecvente

În funcție de proiectul pe care vrei să-l realizezi, poți opta pentru un credit de investiții imobiliare sau un credit de consum. Creditul de investiții imobiliare este destinat fie achiziționării unui teren sau a unei locuințe, fie pentru construcția, modernizarea, reabilitarea, consolidarea, extinderea unei locuințe. Este un credit garantat cu ipotecă imobiliară și care se acordă, în general, pe termen lung. Creditul de consum este destinat satisfacerii unor nevoi personale nenominalizate. De obicei este acordat pe termen scurt (maxim 5 ani), iar băncile sunt flexibile în privința garanțiilor solicitate. Este recomandat să nu alegi un credit cu un termen de rambursare mai mare decât perioada în care se amortizează bunul achiziționat din credit. Riști să plătești rate pentru un produs pe care nu îl mai folosești.
Moneda în care vei lua creditul este foarte importantă. Atunci când decizi în ce monedă soliciți creditul trebuie să ții cont pe de o parte de dobânda plătită (de multe ori mai avantajoasă la creditele în valută față de cele în lei), pe de altă parte de evoluția cursului valutar. Dacă veniturile tale nu sunt corelate cu moneda creditului, la fiecare rată va trebui să faci un schimb valutar. Astfel, dacă moneda în care obții veniturile se va aprecia față de moneda creditului vei plăti o rată mai mică, altfel, rata va fi mai mare. Pentru a te proteja de fluctuațiile cursului de schimb este recomandat să soliciți creditul în valuta în care obții veniturile. Daca optați totuși pentru un credit în valută, puteți oricând solicita conversia lui în lei.
Dobânda unui credit poate fi: fixă pe toată perioada creditului, variabilă pe toată perioada creditului sau fixă o perioadă de timp, apoi variabilă până la maturitatea creditului. Dacă optezi pentru dobândă fixă, ai avantajul că aceasta va rămâne neschimbată până la scadența creditului, dar și dezavantajul că poți plăti o dobândă mai mare decât dobânda variabilă practicată la momentul respectiv pe piață. Dacă optezi pentru dobândă variabilă, aceasta va fi legată de un indice legal de dobândă (de exemplu: ROBOR, EURIBOR, LIBOR) care determină valoarea ratei pe care o vei plăti și care va fluctua în funcție de evoluția piețelor financiare.
Atunci când contractezi un credit poți decide dacă vrei să plătești rate lunare egale sau descrescătoare. Ratele lunare egale presupun plata aceleași rate pe toată perioada creditului, în timp ce pentru ratele descrescătoare vei plăti mai mult la început și mai puțin pe parcursul creditului. Astfel, suma maximă pe care o poți împrumuta este mai mare în cazul ratelor egale decât în cazul celor descrescătoare. În același timp, dacă alegi rate descrescătoare dobânda totală plătită va fi mai mică decât în cazul ratelor egale.
În afara dobânzii, pentru un credit vei mai suporta și o serie de comisioane bancare sau nebancare. Băncile nu pot percepe comisioane decât pentru: analiza dosarului de credit (numai dacă se acordă), administrarea creditului sau administrarea contului curent, rambursarea anticipată a creditului (doar pentru creditele cu dobândă fixă), prestarea anumitor servicii la cererea ta. În afara acestor costuri, va trebui să suporți, după caz, și costurile de evaluare, cheltuielile de asigurare, costurile notariale sau cele de înscriere a ipotecilor.
Costul total al creditului este format din dobânda plătită plus toate comisioanele aferente creditului. La solicitarea unei oferte de credit, banca îți va oferi un document care menţionează costurile totale pe care le vei plăti și valoarea DAE (dobânda anuală efectivă). Cu cât valoarea DAE este mai mică, cu atât vei plăti mai puțin pentru creditul contractat. De aceea, în decizia de creditare trebuie să ții cont de valoarea DAE, nu numai de procentul de dobândă.
Gradul de îndatorare se calculează prin raportarea angajamentelor lunare totale de plată ce decurg din credite (atât existente cât și aferente creditului nou solicitat) la venitul net disponibil lunar. Acesta din urmă este diferența între veniturile și cheltuielile de subzistență (utilități, alimente etc.) și alte angajamente de plată (popriri, rețineri salariale, pensii alimentare etc.). Băncile îți vor acorda creditul numai dacă gradul de îndatorare rezultat este mai mic sau egal cu gradul maxim de îndatorare stabilit de către fiecare bancă pentru categoria de clientelă din care faci parte, conform regulamentelor Băncii Naționale și care se calculează în funcție de: bonitatea solicitantului creditului, veniturile acestuia, destinația creditului (investiții imobiliare sau consum), termenul de rambursare, tipul dobânzii (fixă sau variabilă), corelarea monedei creditului cu cea în care se obțin veniturile, calitatea garanțiilor.
Înainte de a solicita un credit, fă singur un calcul simplu privind suma maximă pe care o poți rambursa lunar. Îți va fi mai ușor să decizi în privința sumei pe care vrei să o împrumuți. Nu te gândi numai la situația prezentă, ci ia în calcul și planurile tale de viitor. Nu uita că atât veniturile, cât și nevoile, respectiv cheltuielile tale se pot modifica în timp. De exemplu, mutarea într-o casă nouă sau nașterea unui copil pot crește cheltuielile curente lunare. Adună toate veniturile și scade din suma obținută cheltuielile lunare medii (utilități, transport, alimente, îmbrăcăminte, distracție, altele). Ai grijă să păstrezi o marjă de siguranță pentru eventualele cheltuieli neprevăzute. Suma obținută este valoarea maximă pe care o poți aloca plății ratelor.

 

Pentru mai multe informatii, puteti accesa: www.educatiefinanciara.info


Acum va puteti amenaja locuinta oricum doriti, beneficiind de un credit cu costuri avantajoase si transpartente, optiuni flexibile de rambursare si consiliere pas cu pas.

Acum va puteti achizitiona locuinta ideala beneficiind de un credit cu costuri avantajoase si transpartente, optiuni flexibile de rambursare si consiliere pas cu pas.