Prevenirea spalarii banilor

Prevenirea spalarii banilor

Cerinte pentru banci si clientii lor

In scopul asigurarii desfasurarii activitatii In conformitate cu cerintele Legii nr. 656/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Hotararii Guvernului nr. 594/2008 si ale Regulamentului BNR nr. 9/2008, Bank Leumi a adoptat norme interne de cunoastere a clientelei care sa previna folosirea institutiei pentru desfasurarea unor activitati ce au ca scop spalarea banilor sau finantarea actelor de terorism.

Institutiile de credit au obligatia de a cunoaste clientii (KYC) cu care au initiata o relatie de afaceri, In mod corespunzator. Aceasta include familiarizarea cu caracteristicile/natura afacerii ce se desfasoara cu/prin banca. Pentru a raspunde acestei obligatii, bancile trebuie sa-si identifice clientii In conformitate cu procedurile legale, sa urmareasca tranzactiile efectuate In conturi, sa Inteleaga esenta tranzactiilor executate de catre clienti si sa obtina documente relevante pentru aceste tranzactii.

Intrebarile/solicitarile ofiterilor de cont sunt menite sa garanteze faptul ca atat banca, cat si clientul, deruleaza operatiuni In conformitate cu legislatia in vigoare, aceste cerinte nefiind derivate din curiozitatea functionarilor bancari. Se presupune ca un cetatean onest care executa o operatiune, nu are niciun motiv pentru a ascunde informatii fundamentale bancii cu care lucreaza. In schimb, refuzul de a coopera si de a raspunde la Intrebarile pe care ofiterul de cont este obligat sa le solicite In temeiul legii, provoaca indoieli cu privire la legitimitatea tranzactiei solicitate.

Institutiile de credit vor stabili categoria clientilor si a tranzactiilor ce prezinta un grad de risc potential mai ridicat pe baza unor indicatori de risc care pot avea In vedere, dupa caz, volumul activelor sau veniturilor, tipul serviciilor solicitate, tipul activitatii desfasurate de client, circumstantele economice, reputatia tarii de origine, plauzibilitatea explicatiilor oferite de client, niveluri valorice prestabilite pe categorii de tranzactii.

Inapoi