Prevenirea spalarii banilor

Prevenirea spalarii banilor

Descriere

Progresele tehnologice inregistrate in cadrul sistemelor financiare internationale, precum si transferurile facile de bani pe pietele internationale au creat imprejurari favorabile pentru cei care incearca spalarea de bani. Prin urmare, fonduri care au fost obtinute prin operatiuni infractionale, cum ar fi traficul de droguri, arme ilegale, sclavie umana, jocuri de noroc etc., ar putea intra in conturi bancare dispersate la nivel global.

Autoritatile de combatere a criminalitatii din multe tari, ca de exemplu Statele Unite ale Americii si Canada, Comunitatea Europeana, Australia, Japonia si alte tari au ajuns la un consens ca blocarea posibilitatii de a "spala" si "integra" apoi acesti bani este un important instrument in lupta impotriva organizatiilor teroriste, traficului de droguri si a diferitelor tipuri de crima organizata. Pentru a incuraja succesul acestui demers, multe tari din intreaga lume au stabilit standarde internationale si o legislatie adecvata care sa permita cooperarea intre guverne, organele de drept si institutiile financiare.

Modalitatile de a comite aceste infractiuni sunt intr-o continua diversificare. Avand in vedere pericolele generate de spalarea de bani, cum ar fi perturbarea stabilitatii sistemelor politice, economice si sociale in tarile democratice si faptul ca pune in pericol chiar viata umana, este extrem de important ca lupta impotriva acestui fenomen sa continue, cu toate mijloacele avute la indemana.

Prin conformarea la cadrul legislativ, institutiile de credit au adoptat masuri corespunzatoare scopului de prevenire si combatere a activitatii de spalare a banilor si a finantarii actelor de terorism, de punere in aplicare a sanctiunilor internationale de blocare a fondurilor, masuri care s-au concretizat in politici si proceduri interne, in scopul detectarii si descurajarii acestor fenomene.

Autoritati care reglementeaza aceasta activitate in Romania:

Organisme Internationale: